Hoe maak je Shotjes Tips & Tricks

Shotjes zijn er in heel veel verschillende varianten. Je hebt het shotje uit de fles, kant en klaar, om zo naar achter te tikken. En je hebt de shotjes bestaande uit meerdere dranken, met dus een kleine bereiding voorafgaand aan het fijne moment van nuttigen. 

Wij van Shotjepedia proberen jou, op een zo simpel mogelijke manier, uit te leggen hoe je zelf shotjes kunt maken. Deze pagina geeft uitleg over de recepten, het begrijpen van de te gebruiken hoeveelheid drank en de bijbehorende manier van bereiden met de termen en bartools. Het is allemaal niet zo moeilijk als het soms doet lijken. En als wij het kunnen, dan kan jij het ook.

Hoeveel drank gaat er in een shotje?

Een korte wiskunde les in zelf shotjes maken. Wanneer een shotje uit meerdere dranken bestaat zul je de hoeveelheid drank vermeld zien staan in delen. 

Hoe gaat dat precies in zijn werk. ALs het recept is gebaseerd op één enkele shot en bestaat uit 3/4 drank A en 1/4 uit drank B. Dan is het dus simpelweg het shotglas voor drievierde vullen met Drank A, en dan blijft er nog maar éénvierde over voor Drank B. 

Met meerdere shotjes uit een shaker is dit eigenlijk niet veel anders. De delen zijn in dit geval een maat, dit creëer je door gebruik van bijvoorbeeld een barmaatje, shakerdop of shotglas. De bereiding van 3/4 Drank A en 1/4 Drank B is dan als volgt.

 De shaker wordt gevuld met drie shotglaasjes van Drank A en één shotglaasje van Drank B. Zo komen er al gauw vier shotjes uit je shaker. Verdubbel de hoeveelheid van Drank A en van Drank B. Heel goed Einstein, dan heb je acht shotjes.

shotjes shaker

Verschillende soorten Shotjes.

Shotjepedia heeft een database aan shotjes recepten gecreëerd en deze onderverdeeld in verschillende categorieën. Super handig, zo vind je snel en overzichtelijk wat je zoekt. Dit zijn de categorieën voor je op een rij:

Deze shotjes mogen zeker niet missen in het assortiment. Geen hoogstaande barkunsten, gewoon lekker makkelijk. Dop er af en schenken maar.

Gebruik een barlepel en de dranken in de juiste volgorde, dan komen de mooiste creaties tot stand. Wanneer je het laagjes maken onder de knie hebt, schud je ook deze shotjes zo uit je mouw.

In een handomdraai gemaakt, dat zijn de snel gemixte shotjes. Alleen maar de juiste hoeveelheden in een shotglas schenken en klaar is je shotje. Je zult versteld staan hoeveel er mogelijk is met een paar flessen drank. 

Paar blokjes ijs, beetje drank, deksel met de dop erop en je kan shaken als een heuse bartender dat doet. Wanneer condens op de beker verschijnt is het klaar voor gebruik. Een heerlijk koel shotje zonder dat alle flessen de koelkast in hoeven. Tip! houd je vinger op de dop tijdens het shaken. 

Een selectie aan shotjes die eigenlijk allemaal een eigen categorie verdienen, vandaar Specials. Van vlammende bouwwerken tot leuke shotjes met een spelelement. Je vindt ze allemaal hier.

Handige bartending tools bij het maken van shotjes.

Shot glas voor shotjes

Shotglaasje

Niet geheel onbelangrijk bij het maken en serveren van een shotje, is het glas waar je het uit drinkt. Oftewel het Shotglaasje. Deze zijn te vinden in ‘ik weet niet hoeveel’ verschillende varianten. Meestal zijn ze van glas en met een inhoud van tussen de drie en de vier centiliter. Soms in een grappige vorm, een leuk kleurtje of met een afbeelding erop. Wat ons betreft leuk om te sparen. Wij gebruiken de 3,5cl van Shotjepedia. 

Schenker Shotjes

Schenker

Gelukkig werkt een fles ook zonder een schenktuit, dus een echte must is het niet. Maar als je het wel gebruikt, dan zul je merken wat de voordelen zijn.  Een schenktuit zorgt er namelijk voor dat je constant de zelfde hoeveelheid drank schenkt. Zo kun je makkelijker en preciezer doseren. Handig bijvoorbeeld bij het creëren van laagjes of als je vloeiend een rij shotjes wilt inschenken. Maar misschien is het allerbelangrijkst, dat je minder drank morst! 

Shotjes Shaker los
Shotjes Shaker los

Cocktail Shaker

Is een cocktail shaker echt nodig bij het maken van shotjes? Nodig is misschien niet het juiste woord. Oordeel zelf maar. 

Wij gebruiken de Cobbler variant van Shotjepedia. Dit is een driedelige roestvrijstalen shaker bestaande uit een beker, een deksel en een dop. De beker is handig voor het mixen van meerdere dranken en met zijn inhoud van 500ml ideaal voor het bereiden van veelvoudige shotjes. De dekstel met gaatjes dient als een zeef, deze houden bij het inschenken van gekoelde shotjes de ijsblokjes uit je glaasje. En de dop, die kan gebruikt worden als barmaatje, zo schenk je eenvoudig altijd de zelfde hoeveelheid drank in de beker. Kortom, eigenlijk verdomd handig zo’n shaker. 

Barlepel Shotjes

Barlepel

Bruikbaar voor het eten van een yoghurtje, maar waar dient de barlepel nou eigenlijk echt voor? Uiteraard om te roeren. Er zijn shotjes die bereid zijn met koolzuur houdende dranken, schudden met je shaker is dan niet altijd de beste optie. Maar de barlepel is echt praktisch als het gaat om het maken van shotjes met laagjes, zoals bijvoorbeeld de beroemde B52. Hoe? De kunst is om op een subtiele manier de drank via de lepel op de vorige laag te schenken. Dit kan je doen door direct op de bolle kant van de barlepel te schenken. Het kan ook via de spiraal, er vloeit dan een gedoseerde hoeveelheid drank langzaam via de lepel het glaasje in. Zo creëer je de mooiste lagen, mits je de goede volgorde gebruikt natuurlijk

Barmaatje voor Shotjes

Barmaatje

Ook wel bekend als een jigger, gebruik je voor het afmeten van een hoeveelheid drank dat je nodig hebt bij een bereiding. Het handige van een barmaatje is dat hij met zijn zandloper figuur, twee verschillende kanten heeft en dus ook twee maten voor het wat preciezere werk. Geen barmaatje, niet getreurd. De meeste recepten van Shoptjepedia zijn vertaald in delen, zodoende is het gebruik van de shakerdop of shotglaasje ook mogelijk.